Ароматерапия

Всички тревисти и дървесни видове растения съдържат и отделят голямо количество летливи вещества, които често привличат с приятния си аромат. С помощта на различни методи тези летливи вещества могат да се извлекат от растенията и да се концентрират в течност, която наричаме ЕТЕРИЧНО МАСЛО. Трябва да се знае, че въпреки мазноватия си вид, по химичен състав тези течности не се отнасят към мазнините (маслата). В състава им влизат различни органични съединения: алдехиди, кетони, алкохоли, терпени, етери, феноли и др. Те не се разтварят във вода и повечето са по-леки от нея (създават тънък филм върху водната повърхност); разтворими са в спирт, етер, мазнини; окисляват се и се осмоляват под въздействие на кислорода и светлината.

aromatherapy

Етерично масло може да се получи от всяко уханно растение, а такива в природата са десетки хиляди. Понастоящем са познати свойствата на етеричните масла на около 5000 растения. Сред тях за комерсиална употреба са пригодни около 300, а едва около 100 от тях имат промишлено важно значение.

Ако фитотерапията се ползва главно от физическата същност на растенията, то ароматерапията – от физическата, духовната и енергийната.

1)Етеричните масла са “душата на растенията”. Те се отличават с изключително високочестотни вибрации, способни да въздействат върху фините енергийни тела на човека – да ни хармонизират, да подобрят настроението ни, да ни успокоят или тонизират, да модулират нагласата и мотивацията ни…

2)От друга страна многообразният им химичен състав ги прави до голяма степен мултифункционални и им придава редица физиологични свойства върху живите организми:

  • Противовъзпалително – бял равнец, арника, лайка
  • Антисептично/антибактериално – лимон, лавандула, карамфил, фенхел, мащерка
  • Противогъбично – чаено дърво, пачули, лавандула, карамфил
  • Заздравяващо, епителизиращо – лайка, евкалипт, жълт кантарион, лавандула
  • Отхрачващо – хвойна , фенхел, канела, мащерка
  • Спазмолитично – портокал, фенхел, мента, мащерка, лайка
  • Диуретично – чаено дърво, хвойна, майоран
  • Хиперемично – розмарин, евкалипт, хвойна, канела
  • Стимулират храносмилането – анасон, фенхел, мента, канела, босилек
  • Седативно – валериана, хмел, маточина, лавандула и т.н.

Съществуват много методи на приложение на етеричните масла – масажи, инхалации, аромадифузия, вани, компреси, маски и т.н. Но като цяло тяхното въздействие се постига с въвеждане чрез дихателната система, през кожата и понякога през устата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>