Пчелни продукти

„Пчелата е най-почитаното същество на Земята – не защото тя работи, а защото работи за другите”

Св.Йоан Златоуст, 4 век

 

pchelni-produkti

Сигурно знаете, че:

Семейството на пчелите принадлежи към третия по големина разред сред насекомите – Ципокрили. Те са близки родственици на мравките и осите. Населяват почти цялото земно кълбо с изключение на Антарктида. Основно пчелите са отговорни за опрашването на цъфтящите растения. От известните на науката 20 000 вида пчели, само 4 произвеждат мед.Сложно устроеното пчелно семейство се състои от пчела-майка, работнички и търтеи…

А известно ли ви е, че:

  • Пчелите могат да разпознават отделни човешки лица и да броят до четири.
  • Пчелите могат да виждат ултравиолетовата и поляризираната светлина.
  • За да изработят ½ кг мед, пчелите трябва да посетят около 2 млн.цвята, да прелетят 88 000 км(два пъти повече от дължината на екватора!) и това ще коства доживотна работа на около 768 пчели.
  • През целия си живот (ок.45 дни ) една медоносна пчела произвежда едва 1/12 чаена лъжичка мед.
  • Използването на мед се споменава в шумерски и вавилонски текстове, в кода на хетите и в свещени писания от Египет и Индия, датиращи от 2100 г.пр.Хр. Но най-ранният запис на медна реколта от човека е на стена от дърворезба от 6000 г.пр.Хр., намерена в Испания. Медът е бил една от формите за плащане на данъци за Римската империя.
  • Прополисът е бил важна част от рецептата за лак за полиране на цигулки на великия Страдивариус, която никой досега не е успял да пресъздаде.

Пчелата, това чудно Божие създание произвежда безценни продукти, използвани от векове за храна и лечение от хората – мед, прашец, восък, прополис, млечице. В научните публикации се появяват все повече доказателства за благотворното въздействие на пчелните продукти върху нашето здраве. Пчелните продукти имат антимикробна активност, подобряват обмяната на веществата, балансират ендокринната система, стимулират кръвотворенето, забавят стареенето, имат противовъзпалително и имуномодулиращо действие, даряват ни със здраве и дълголетие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>